Bank Spółdzielczy w Łubnianach Krajobrazy w gminie Łubniany Boisko wielofunkcyjne w Dąbrówce Łubniańskiej Gospodarstwo Agroturystyczne Agrorelaks w Brynicy Kolej w miejscowości Jełowa Kompleks boisk sportowych Orlik 2012 w Łubnianach Kościół p.w. św. Bartłomieja w Jełowej Leśna kapliczka Studzionka w Dąbrówce Łubniańskiej Łubniański Ośrodek Kultury wraz z Biblioteką w Łubnianach Mała Panew w okolicach Luboszyc Krajobrazy w gminie Łubniany Stanica kajakowa w Kolanowicach Stobrawski Park Krajobrazowy Ścieżka przyrodnicza w miejscowości Dąbrówka Łubniańska Ujęcie Kobylno - Niwa Urząd Gminy Łubniany Wieża ciśnień w Jełowej Złoża piasków kwarcowych w Jełowej
Gmina Łubniany
ul. Opolska 104, 46-024 Łubniany

tel.: +48 77 42 70 533
fax: +48 77 42 15 024

Oświadczenie w sprawie poszerzenia granic Opola

Opole, dn. 23 listopada 2015 roku

STANOWISKO BURMISTRZA PRÓSZKOWA RÓŻY MALIK, WÓJTA DOBRZENIA WIELKIEGO HENRYKA WRÓBLA, WÓJTA GMINY KOMPRACHCIE LEONARDA PIETRUSZKI, WÓJTA GMINY ŁUBNIANY KRYSTIANA BALDEGO, WÓJTA GMINY DĄBROWA MARKA LEI, WÓJTA GMINY TURAWA WALDEMARA KAMPY, STAROSTY OPOLSKIEGO HENRYKA LAKWY – DOTYCZĄCE PLANÓW POSZERZENIA GRANIC OPOLA, ZAWARTYCH W ARTYKULE KRZYSZTOFA ZYZIKA, pt.: „PREZYDENT CHCE POWIĘKSZYĆ OPOLE ” (NTO 20.11.2015)

Jesteśmy zaskoczeni i oburzeni, sposobem i formą podania informacji o tak istotnym wydźwięku społecznym poprzez artykuł prasowy. Prezydent Wiśniewski przyjmując taki model zlekceważył przede wszystkim mieszkańców, zarówno aglomeracji opolskiej jak i wymienionych gmin, ale także nas włodarzy wybranych w demokratycznych wyborach, jako reprezentację mieszkańców.

Od wielu lat - w zasadzie od początku reformy terytorialnej, jako samorządy ościenne czynnie angażujemy się i działamy na rzecz rozwoju całego regionu nie dzieląc a łącząc mieszkańców regionu. Przykładem jest powołanie w 2012 roku Stowarzyszenia Aglomeracja Opolska, którego głównym celem jest sukcesywny i zrównoważony rozwój zrzeszonych w nim 21 samorządów. Solidarnie uznając znaczenie i nadrzędną dla regionu rolę miasta Opola, wyraziliśmy wolę, by stanęło ono na czele Stowarzyszenia. W pierwszych działaniach wyraziliśmy gotowość poparcia projektu o charakterze miejskim - budowy nowego mostu przez Odrę na ul. Niemodlińskiej mając świadomość, że ma on charakter rozwojowy dla całej aglomeracji.

Tak skonstruowany plan poszerzania granic Opola zaproponowany przez Pana  Prezydenta i nie skonsultowany z nami najbardziej zainteresowanymi stronami, a podany w mediach jest zaprzeczeniem idei solidaryzmu i odpowiedzialności społecznej wypracowanych w ramach porozumienia naszych samorządów.
Liczymy, że zarówno Pan Prezydent jak i Radni Miasta Opola zanim podejmą jakiekolwiek działania, powtórnie przeanalizują sytuację, między innymi w kontekście podpisanego porozumienia w ramach Stowarzyszenia Aglomeracja Opolska.

RÓŻA MALIK BURMISTRZ PRÓSZKOWA
HENRYK WRÓBEL   WÓJT GMINY DOBRZEŃ WIELKI