"Ołma robi krauze do komory"

Warsztaty "Ołma robi krauze do komory" zakończyły pyszny cykl kulinarny "TAK WARZYŁY NASZE OŁMY".
 
Kiszona kapusta, solleier jajka w zalewie, kompot z dyni, ogórkowe pikle, papryka w occie, ogórki do obiadu w plasterkach, powidła śliwkowe, warzywa w zalewie octowo-miodowej, ogórki kiszone, buraki z goździkiem, dynia w occie - te smakowitości przygotowały Gospodynie Gminy Łubniany.
 
"Dziękując za zaproszenie Paniom z DFK Kolanowice, chciałem podkreślić, że udział w takich warsztatach, to nie tylko bardzo przyjemna część mojej pracy, możliwość spotkania się z Mieszkańcami naszej Gminy dosłownie "od kuchni", ale również możliwość odkrywania i nieustannego zachwycania się naszym kulinarnym dziedzictwem" - Paweł Wąsiak, Wójt Gminy Łubniany

Inicjatywę realizowaną przez Koło Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim wsparł Andrzej Buła, Marszałek Województwa Opolskiego, w ramach projektu współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Opolskiego, promującego ideę "Opolskie ze smakiem i dziedzictwo kulinarne".

Podsumowaniem cyklu będzie barwny kalendarz promujący Opolskie Dziedzictwo Kulilnarne.
 
 

 

Znajdź nas na Facebook

Plany Zagospodarowania Przestrzennego

System monitoringu jakości powietrza - woj. opolskie

Opolska Karta Rodziny i Seniora

Portal informacyjny ZDROWIE

Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego

Orlik.jpeg

logo.jpeg

NFZ

Aglomeracja Opolska

Gminny całodobowy telefon alarmowy 600 035 332

Przedszkola na wymiar – utworzenie nowych miejsc wychowania przedszkolnego oraz wydłużenie czasu pracy przedszkoli w 8 gminach Aglomeracji Opolskiej

Krajowa mapa zagrożeń bezpieczeństwa

00-nowe_LOGO-final.png