12 potraw – m.in. śląskie rolady, pranzonki, jajka w solance i szpajza – znalazło się w kalendarzu przygotowanym przez DFK Kolanowice. To efekt finalny projektu „Tak warzyły nasze ołmy”. Inicjatywę realizowaną przez Koło Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim wsparł Andrzej Buła , Marszałek Województwa Opolskiego, w ramach projektu współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Opolskiego, promującego ideę "Opolskie ze smakiem i dziedzictwo kulinarne".
Panie z koła DFK w Kolanowicach w trakcie czterech spotkań poznawały dawne śląskie przepisy kulinarne na potrawy z mięs, kiszonki a także desery. Efekty ciekawych kulinarnych przygód znalazły się w pamiątkowych kalendarzach. Przepisy na śląskie potrawy podane są w dwóch językach – polskim i niemieckim.
Panie z koła DFK w Kolanowicach przekazały Wójtowi Gminy Łubniany pamiątkowe kalendarze, podsumowujące kulinarną przygodę. Paweł Wąsiak podziękował za społeczną aktywność i udział w projektach promujących lokalne dziedzictwo.
Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych zrealizował projekt „Wspieraj lokalnie” we współpracy z PITax.pl Rozliczenie PIT.